on Dré de Man

43 boeken
heb ik nu geschreven. Of misschien 41, of zelfs maar 39, het ligt er maar aan hoe u telt. Bij twee van de bij Van Duuren Media uitgegeven boeken staat de titel op een sticker en niet op de rug. Het betreft bestaande boeken met nieuwe titel en een e-update. Sommige boeken zijn speciale uitgaven, vier boeken zijn in het Duits uitgegeven en een in het Frans © Dré de Man 2019 (1/250 s f/8 105 mm).

Boek bestellen?
Net verschenen: Fotograferen met een Nikon D3500 en D3400. Te bestellen via www.dr3book.com, veel fotowinkels, Bol.com en de grotere boekhandels. Fotograferen met een Nikon D5500 en D5600: uitverkocht, maar een nieuwe versie met de titel Fotograferen met een Nikon D5600 en D5500 verschijnt in april maar niet meer bij Van Duuren Media maar bij mijn eigen uitgeverij onder de imprint dr3book. Vrijwel alle actuele boeken zijn te koop of te bestellen bij boekhandels en fotowinkels, zie ook www.dr3book.com. Uitzonderingen zijn:

Fotograferen met een D7200 en D7100: dit boek is uitverkocht. Fotograferen met een professionele Nikon 2e editie (o.a. D700/D3(s), D4). Van dit boek zijn nog exemplaren verkrijgbaar, stuur mij s.v.p. een mail (niet te verwarren met Werken met de Nikon fullframe camera dat wel regulierbaar verkrijgbaar is). Fotograferen met een D3000 resp. D3100 resp. D5000 resp. D5100 resp. D5200: Van deze boeken is meestal nog een enkel exemplaar verkrijgbaar, stuur mij s.v.p. een mail


Dré de Man

journalistiek - fotografie - uitgeverij - meer

english flag

Dré de Man begon zijn carrière als fotojournalist in 1982 en als journalist in 1986. Van 1986 tot zijn verhuizing naar Duitsland in 1990 werkte hij als redacteur, daarna vooral als freelance journalist en fotograaf.  Hij schreef over verschillende onderwerpen met betrekking tot het Duitse politieke en culturele leven.

Bij zijn terugkeer naar Nederland in 1998 begon hij te werken in de IT-sector, waar hij opgeleid werd tot DBA en programmeur. Begin 2001 werd hij hoofdredacteur van de professionele IT-magazines Software Release Magazine, Java Magazine en Optimize. In 2008 lanceerde hij zijn eigen bedrijf als journalist, fotograaf en auteur. Drie jaar daarvoor was hij al begonnen hij met het schrijven van boeken over digitale fotografie. In 2019 richtte hij zijn eigen uitgevrij op, die net als zijn bedrijf, eenvoudigweg Dré de Man heet. Albert Heyn, maar dan anders. Een imprint is dr3book.

Zijn kennis van de digitale fotografie is gebaseerd op het klassieke fotografische opleiding op de Academie voor fotografie en audiovisuele Vormgeving Hans Götze. Optica en densitometrie waren zijn favoriete onderwerpen; in die tijd ontwikkelde hij ook eigen technieken voor het testen van objectieven. Hij begon al in 1994 met digitale fotobewerking, eerst met Aldus PhotoStyler, spoedig daarop met Adobe Photoshop. In 1996 schreef hij een lang artikel voor wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad over digitale fotografie, een van de eerste publicaties voor het algemene publiek over dit onderwerp. In de loop der jaren is zijn focus verlegd naar Nikon reflex- en systeemcamera's, een natuurlijke keuze gezien zijn ervaring met Nikon-apparatuur sinds 1974. In de afgelopen jaren is hij uitgegroeid tot een van de weinigen in de wereld die deskundigheid op het gebied van digitale en analoge fotografie combineert met het vermogen om te schrijven.

Als IT-journalist beschikt hij over diepgaande technische kennis. Een van zijn sterke punten het snel doorgronden van complexe technische en zakelijke onderwerpen. Specialiteiten zijn onder meer programmeren en architectuur, maar uiteraard ook beschikte bij ook over kennis over besturingssystemen, databases, opslag, offshore en andere technologieën en praktijken als cloud computing. Gedurende de jaren verschoof zijn focus meer en meer naar de kwaliteit, efficiëntie en veiligheidsaspecten van software en software projecten. Dit culmineerde in zijn boek IT Leaks. Dat is een geschiedenis van de IT, verteld als een opeenvolging van mislukkingen. Het legt vooral uit waarom er zoveel problemen in onze samenleving zijn met betrekking tot IT.

Hij houdt van het schrijven over algemene, politieke en culturele journalistieke onderwerpen, hoewel hij daar in het afgelopen decennium niet vaak de tijd voor heeft gevonden. Hij heeft een zeer goede kennis van de Duitse politieke en culturele situatie en spreekt vloeiend Duits. Hij schrijft ook Duitse artikelen en boeken en heeft ervaring met het vertalen in de Duitse taal.

Op het persoonlijke vlak is Dre de Man een groot liefhebber van klassieke muziek en literatuur. Deze wordt gecombineerd in zijn liefde voor Lieder, in het Engels ook wel Art Songs genoemd. Sinds zeventien jaar zingt hij vooral Duitse romantische componisten, maar hij treedt uitsluitend op in privé-concerten. Muziek en literatuur hebben echter een relatie met zijn journalistieke carrière: hij begon als redacteur bij de radiopagina's van Studio, het tijdschrift van de Nederlandse omroep KRO, waar hij zich voornamelijk richtte op de klassieke muziek. Onlangs begon hij weer te schrijven over klassieke muziek, nu op zijn eigen site www.duholdekunst.com.