on Dré de Man

37 boeken
heb ik nu geschreven. Of misschien 36, of zelfs maar 35, het ligt er maar aan hoe alternatief onze feiten zijn. Bij het laatste boek staat de titel op een sticker en niet op de rug. Het betreft een bestaand boek met nieuwe titel en een e-update, Fotograferen met een D5500 en D5600. Ook van Fotograferen met een D3300 & D3200 bestaat een tweede versie, die alleen qua omslag en voorwoord verschilt. Heel veel maakt het ook niet uit, want het volgende boek is alweer in de maak. Maar ik schrijf niet alleen boeken (en doe de vormgeving sinds Fotograferen met een D3300 & D3200), ik doe nog veel meer: lees of scroll verder. © Dré de Man 2017 (1/250 s f/8 ~85 mm)

Boek bestellen?
Fotograferen met een Nikon D5500 en D5600: verschenen, Fotograferen met een Nikon D3400 en D3300: idem, Fotograferen met een Nikon D500: al geruime tijd leverbaar. Vrijwel alle actuele boeken zijn te koop of te bestellen bij boekhandels en fotowinkels. Uitzonderingen zijn:

Fotograferen met een D7200 en D7100: van dit boek is nog een beperkt aantal exemplaren verkrijgbaar, stuur mij s.v.p. een mail. Fotograferen met een professionele Nikon 2e editie (o.a. D700/D3(s), D4). Ook van dit boek zijn nog exemplaren verkrijgbaar, stuur mij s.v.p. een mail (niet te verwarren met Werken met de Nikon fullframe camera dat wel regulierbaar verkrijgbaar is). Fotograferen met een D3000 resp. D3100 resp. D3200 resp. D5000 resp. D5100 resp. D5200 resp. resp. D5300: Van deze boeken is meestal nog een enkel exemplaar verkrijgbaar, stuur mij s.v.p. een mail


Een schitterend, kleurrijk en verlicht 2017
Op de foto: Maastricht tijdens nieuwjaarsnacht 2017 © Dré de Man 2017 (2 x 15 s f/11 ~45 mm)

(c) Dré de Man 2012. Over de foto: gemaakt tijdens het karnaval te Venetië, de naam van het café luidt 'De vliegende Hollander', wat om meerdere redenen toepasselijk is.
Nikon D3s, Nikkor 35mm f/1.4G, 1/60 s f/2.

english flag

Dré de Man

journalistiek - fotografie - dronefotofilm - meer

Dré de Man begon zijn carrière als fotojournalist in 1982 en als journalist in 1986. Van 1986 tot zijn verhuizing naar Duitsland in 1990 werkte hij als redacteur, daarna vooral als freelance journalist en fotograaf.  Hij schreef over verschillende onderwerpen met betrekking tot het Duitse politieke en culturele leven.

Bij zijn terugkeer naar Nederland in 1998 begon hij te werken in de IT-sector, waar hij opgeleid werd tot DBA en programmeur. Begin 2001 werd hij hoofdredacteur van de professionele IT-magazines Software Release Magazine, Java Magazine en Optimize. In 2008 lanceerde hij zijn eigen bedrijf als journalist, fotograaf en auteur. Drie jaar daarvoor was hij al begonnen hij met het schrijven van boeken over digitale fotografie.

Zijn kennis van de digitale fotografie is gebaseerd op het klassieke fotografische opleiding op de Academie voor fotografie en audiovisuele Vormgeving Hans Götze. Optica en densitometrie waren zijn favoriete onderwerpen; in die tijd ontwikkelde hij ook eigen technieken voor het testen van objectieven. Hij begon al in 1994 met digitale fotobewerking, eerst met Aldus PhotoStyler, spoedig daarop met Adobe Photoshop. In 1996 schreef hij een lang artikel voor wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad over digitale fotografie, een van de eerste publicaties voor het algemene publiek over dit onderwerp. In de loop der jaren is zijn focus verlegd naar Nikon reflex- en systeemcamera's, een natuurlijke keuze gezien zijn ervaring met Nikon-apparatuur sinds 1974. In de afgelopen jaren is hij uitgegroeid tot een van de weinigen in de wereld die deskundigheid op het gebied van digitale en analoge fotografie combineert met het vermogen om te schrijven.

Als IT-journalist beschikt hij over diepgaande technische kennis. Een van zijn sterke punten het snel doorgronden van complexe technische en zakelijke onderwerpen. Specialiteiten zijn onder meer programmeren en architectuur, maar uiteraard ook beschikte bij ook over kennis over besturingssystemen, databases, opslag, offshore en andere technologieën en praktijken als cloud computing. Gedurende de jaren verschoof zijn focus meer en meer naar de kwaliteit, efficiëntie en veiligheidsaspecten van software en software projecten. Dit culmineerde in zijn boek IT Leaks. Dat is een geschiedenis van de IT, verteld als een opeenvolging van mislukkingen. Het legt vooral uit waarom er zoveel problemen in onze samenleving zijn met betrekking tot IT.

Hij houdt van het schrijven over algemene, politieke en culturele journalistieke onderwerpen, hoewel hij daar in het afgelopen decennium niet vaak de tijd voor heeft gevonden. Hij heeft een zeer goede kennis van de Duitse politieke en culturele situatie en spreekt vloeiend Duits. Hij schrijft ook Duitse artikelen en boeken en heeft ervaring met het vertalen in de Duitse taal.

Op het persoonlijke vlak is Dre de Man een groot liefhebber van klassieke muziek en literatuur. Deze wordt gecombineerd in zijn liefde voor Lieder, in het Engels ook wel Art Songs genoemd. Sinds zeventien jaar zingt hij vooral Duitse romantische componisten, maar hij treedt uitsluitend op in privé-concerten. Muziek en literatuur hebben echter een relatie met zijn journalistieke carrière: hij begon als redacteur bij de radiopagina's van Studio, het tijdschrift van de Nederlandse omroep KRO, waar hij zich voornamelijk richtte op de klassieke muziek. Onlangs begon hij weer te schrijven over klassieke muziek, nu op zijn eigen site www.duholdekunst.com.